Syfon- co to takiego i jak go przyrządzić?

Za pomocą syfonu, zaparzymy kawę należącą do grupy tzw. kaw alternatywnych.
(Czym są alternatywne metody parzenia kawy pisałam tutaj).

Czym jest syfon?

Syfon wyglądem przypomina przyrząd pochodzący z naukowego laboratorium chemicznego, ale wbrew pozorom, to bardzo wymagające narzędzie do parzenia kawy. Przeznaczone  jest głównie dla smakoszy i specjalistów, albowiem proces parzenia takiej kawy, trwa dość długo i z pewnością nie zdążymy jej zaparzyć w pośpiechu przed szkołą, czy pracą.

syfon- narzędzie do parzenia kawy, składa się z bańki szklanej, pod którą znajduje się płomień ognia, nad bańką znajduje się szklany pojemnik na kawę.

Historia i charakterystyka
Syfon wynaleziono w 1830 roku w Berlinie, jednak to francuska gospodyni z Lyonu- Maria Fan Ameline Massot- po licznych modyfikacjach, opatentowała go w 1840 roku. Przygotowanie kawy z użyciem syfonu oparte jest na naukowych, a nawet wręcz magicznych zasadach- ogień i gotowana woda przepływa przez szklane kolby. Przygotowanie kawy za pomocą syfonu, pozwala dostrzec i uwydatnić nawet najbardziej delikatne nuty smakowe. Kolor będzie bursztynowy- może przypominać kolor czarnej herbaty. Kawa przygotowana tą metodą, nie będzie miała osadu.

Jak zaparzyć kawę w syfonie?

1. Przygotowujemy specjalny filtr do syfonu i przelewamy go wodą (zapobiegnie to papierowemu posmaku kawy). Następnie umieszczamy mokry filtr na dole górnej komory syfonu i za pomocą końcówki łańcuszka, zaczepiamy go do szyjki komory.
2. Wodę wlewamy do dolnej części syfonu.
3. Zapalamy knot i umieszczamy go pod dolną częścią kolby.
4. Kawa– do parzenia w syfonie poleca się ziarna jakości specialty jasno lub średnio palone. Są to kawy wysokiej jakości, które posiadają bogate nuty aromatyczne. Ziarna mielimy w średnim stopniu.
5. Łączymy obie części syfonu (górna część z filtrem i dolna kolba)
6. Po jakimś czasie- woda zaczyna wrzeć i przemieszczać się na górę, pozostawiając na doleNalewanie kawy z narzędzia "syfon" do szklanki. W tle znajduje się jasny stolik. pustą komorę.
7.Wsypujemy kawę do górnej części ( 8 g kawy na 100 ml. wody).
8. Gasimy palnik i czekamy aż kawa zleci do dolnego pojemnika.
9. Kawa jest gotowa i nadaje się do podania.

Czy to kosztowny interes?

Tak- zakup syfonu to dość duży koszt.
Syfon- 400-800 zł ( zazwyczaj w zestawie znajduje się także palnik)
Papierowe filtry- około 25 zł za opakowanie 100 wkładów do syfonu

Mimo to, kawa w kawiarni kosztuje około 18-25 zł i jest bardzo delikatna w smaku.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Alternatywy i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *