Kawiarki- jak działają i jak zrobić kawę?

Kawiarki- czyli co?

Kawiarki zwane są też czasem kafetierkami czy makinetkami. Kawiarki to czajniczki ciśnieniowe, które zostały wynalezione we Włoszech. Szybko zyskały popularność. Kawiarka nadal jest zaliczana do alternatyw kawowych, ale można z niej uzyskać kawę zbliżoną do espresso. Obecnie produkowane kawiarki pozwalają nawet na wytworzenie cremy.

kawiarka postawiona na drewnianym stole, obok rozsypane ziarna kawy

Od czego zacząć?

1. Zakup kawiarki– potrzebujesz kawiarki dostosowanej do swoich potrzeb, jeśli nie masz specjalnych wymagań i jesteś początkującym fanatykiem kawy- zakup najprostszą kawiarkę za 30-40 zł. Jeśli chcesz zainwestować w dobrą kawiarkę, która posłuży przez długi czas- polecam kawiarki firmy Biglietti (koszt. Około 100 zł, w zależności od pojemności i koloru).

2. Zakup kawy– na początek warto zainwestować w kawę lepszej jakości niż marketowa. Koszt kawy do kawiarki (250g.) to koszt około 20-40 zł. Moja pierwsza kawa do kawiarki była firmy Audun Coffe. Była dość mocna w smaku, ale byłam zadowolona. Oczywiście wszystko zależy od Twoich preferencji oraz od tego, jakie aromaty chciałbyś wyczuwać w swojej kawie. Przy opisie kawy, warto zwrócić na profil sensoryczny i na to, do jakiej metody zaparzania jest przeznaczona. Niektóre palarnie oferują zmielenie kawy już pod kawiarkę, czy dripa. Warto z tego skorzystać, nie musisz wówczas kupować młynka do kawy.

3. Młynek do kawy– nie jest tu koniecznością, jeśli zamówisz mieloną kawę. Jeśli wolisz zainwestować w młynek i sam mielić kawę, musisz się liczyć z dość dużymi kosztami. Dobry elektryczny młynek do kawy to koszt około 400 zł. Młynki o niższych cenach, często nie będą miały odpowiednich ostrzy, co spowoduje że kawa będzie miażdżona, a nie siekana i utraci swój aromat. Młynek ręczny to koszt około 150 zł. Ważne jest, by zwrócić uwagę, by młynek miał żarnowe ostrze.

I co dalej?

1. Zaczynamy od wody– wlewamy ją do dolnej części kawiarki. Woda powinna być ciepła (nie musi być to wrzątek). Ciepła woda skraca czas parzenia kawy i powoduje, że kawa jest lepsza w smaku, nie ma goryczki i nie wychodzi przepalona. Wody wlewamy tak, by sięgała krawędzią do zaworka kawiarki.

2. Do siteczka wsypujemy kawę– im więcej- tym kawa wyjdzie mocniejsza. Następnie wkładamy siteczko do kawiarki (nad wodę) i zakręcamy kawiarkę.

3. Stawiamy na kuchenkę, na średni ogień. Cały proces powinien trwać nie dłużej niż 5 minut. Gdy tylko usłyszymy charakterystyczne bulgotanie w kawiarce, należy natychmiast zdjąć kawiarkę z kuchenki i rozlać kawę do filiżanek. Gdy zdecydujesz, że chcesz kawę zostawić na później w kawiarce, koniecznie włóż dolną część kawiarki do wody, spowoduje to obniżenie ciśnienia w kawiarce i uchroni kawę przed nieprzyjemną goryczką.

Kawa nadaje się do picia i podawania gościom. Jeśli kawa wyjdzie zbyt mocna- możesz dolać do niej przegotowanej wody, by sprostała Twoim preferencjom.

kubek położony na ściereczce w paski na drewnianym stole, w tle znajdują się metalowe kawiarki

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *