Dodatki- czyli co dodać do kawy?

Wielu z nas uwielbia kawę, można powiedzieć, że dla niektórych kawa jest nieodłącznym elementem dnia. Jakie dodatki można dodać, by uczynić ją oryginalną, dostosowaną pod siebie? Jakie to ma wady i zalety?

biały talerz na białym tle, a na nim rozmaite kawowe przyprawy- goździki, kardamon, cynamon

Dobrze znane dodatki:

Mleko– wielu zwolenników uważa, że mleko i kawa to idealne połączenie, czy tak rzeczywiście jest?
W mleku znajduje się około 4-5% tłuszczu. Według badań, to właśnie białka zawarte w mleku najbardziej zmieniają smak kawę. Mleko zawiera także cukry i witaminy. Przez mleko uzyskujemy m.in. cappuccino, które posiada swój oryginalny smak i aromat. Niestety mleko zawiera dość dużo tłuszczu i może dodać do zwykłej czarnej kawy aż 50 kcal.

Cukier- szczególnie do kawy, poleca się cukier brązowy. Kolor- to zasługa melasy, która idealnie nadaje nieco inny smak słodyczy niż cukier biały. W dodatku, posiada dużo składników odżywczych0 m.in. żelazo, magnez, potas i wapń. Ich obecność sprawia, że ten rodzaj cukru jest zdrowszy.

Mleko nalewane jest do kubka kawy

Jakie inne dodatki dodać do kawy?

Cynamon- klasyczny dodatek do wypieków i deserów. Kojarzony szczególnie ze świętami. Ma charakterystyczny korzenny i lekko piekący smak. Aby idealnie doprawić kawę cynamonem, należy wsypać maksymalnie ¼ łyżeczki przyprawy na wierzch kawy. Warto dodać, że cynamon ma właściwości antyoksydacyjne, które pomagają chronić serce i mózg przed chorobami nowotworowymi.

Zwinięty cynamon na białym tle, jako dodatki do kawy

Imbir- idealny dodatek by przyrządzić rozgrzewającą kawę. Nadaje orientalny smak. Dobrze komponuje się także z miodem, który również można stosować jako kawowy dodatek.

Wanilia- Miąższ znajdujący się w lasce wanilii posiada charakterystyczny zapach i lekko słodki smak.

Kardamon- nada kawie egzotyczny smak, podobny nieco do imbiru. Zawiera sporo błonnika i minerałów. Badania wykazały, że jest też bogaty w związki, które mogą zabijać komórki nowotworowe. Szczypta tej przyprawi sprawi, że nasza kawa będzie pachniała Bliskim Wchodem.

Kakao- Kawa i czekolada to uczta dla podniebienia. Surowe kakao w proszku jest jednym z największych roślinnych źródeł żelaza. Aby stworzyć pyszną mochę, do filiżanki należy dodać jedną łyżkę surowego kakao.

A Wy, próbowaliście już kaw z dodatkami? Co jest waszym faworytem?
A może macie inne ulubione dodatki kawowe? Koniecznie dajcie znać
w komentarzach!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Dodatki- czyli co dodać do kawy?

  1. Laura pisze:

    ja do kawy najczęściej dodaje syrop karmelowy lub orzechowy, polecam zwlaszcza w zime 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *