Kawa rozpuszczalna- czy to zdrowe?

XIX wiek- powstaje kawa rozpuszczalna. To całkiem dawno, prawda? Źródła podają, że za opatentowanie kawy instant odpowiedzialne są trzy osoby: Japończyk- Sartoti Kato, Brytyjczyk- George Washington i mieszkaniec Nowej Zelandii- David Strang. Za rozwój tego pomysłu, bardzo ważną rolę odegrała brazylijska branża kawowa, która chciała w ten sposób przechowywać nadmiary produkcyjne kawy. W latach 70. XX wieku, kawa rozpuszczalna w Ameryce stanowiło aż 30% produkcji całej sprowadzanej tam kawy. Obecnie, w niektórych państwach jej spożycie wynosi około 50 %!
Szacuje się, że w Wielkiej Brytanii może być to aż 75%.

Jak powstaje?

Kawa rozpuszczalna produkowana jest z ziaren kawy. Są one najpierw wypalane,
a następnie drobno mielone. Potem jest ona zaparzana w niewielkiej ilości wody,
w temperaturze 60-180 stopni Celsjusza. To powoduje, że kawa uzyskuje mocny ekstrakt. Następnie- suszenie (często przez metodę liofilizacji).

Na grafice ukazane są 3 etapy produkcji kawy rozpuszczalnej. Kawy leżą w 3 kupkach- jedna to ziarna kawy, następnie kawa zmielona i kolejno kawa rozpuszczalna

Nie mylmy kawy rozpuszczalnej i nie utożsamiajmy jej z kawą „3w1”!

Zupełnie inaczej wygląda procedura powstawania saszetek kawy „3 w 1”. To bardziej napój kawowy- niż kawa. We wcześniejszy procesie, nie było miejsca na dodanie konserwantów, emulgatorów i tłuszczy trans. Powstawała czyta kawa. W tym przypadku jest inaczej.

Do napoju kawowego „3 w 1” dodawane są:
– cukier
– syrop glukozowy
– kawa rozpuszczalna
– regulatory kwasowości
– odtłuszczone mleko w proszku
– aromaty
– tłuszcze i emulgatory
– stabilizatory
– substancje przeciwzbrylające

Kupując jednak kawę rozpuszczalną, należy jednak liczyć się z tym, że została ona wyprodukowana z ziaren gorszej jakości, niż kawa naturalna. Jakość ziaren ma przełożenie na smak i aromat, nie ma jednak podstaw, by sądzić, że jest ona szkodliwa i źle wpływa na nasze zdrowie.

Kawa rozpuszczalna- co więcej o niej?

Kawa rozpuszczalna zawiera mniej cholesterolu niż kawa z ekspresu, czy z french pressa (najlepiej jednak pod tym względem, będzie wypić kawę filtrowaną).
– ma mniejszą zawartość kofeiny
– obniża przyswajanie żelaza
– może być źródłem akrylamidu – rakotwórcza substancja występująca w produktach, powstaje w kawie przez wysoką temperaturę wypalania kawy instant
– kawa rozpuszczalna jest też droższa niż kawa świeżo palona

kawa rozpuszczalna w słoiku, ukazana od góry

Którą kawę więc opłaca nam się bardziej pić?

Myślę, że po moim wpisie, sami potraficie ocenić, którą kawę wybrać 😊.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *