Espresso

Mała kawa z dużymi zasadami.

Nazwa „espresso” pochodzi od włoskiego przymiotnika „espresivo”, oznaczający „wyrazisty”. To słowo idealnie określa tę kawę- mocna, gęsta, pełna nut smakowych.

Espresso zostało wymyślone w Italii na przełomie XIX i XX wieku. Napój ten zyskał rozgłos w latach 50., kiedy to Włosi zaczęli emigrować do Stanów Zjednoczonych.

Kawa powinna być długo wypalane (to spowoduje, że nasza kawa będzie wyrazista i aromatyczna). Najlepiej sprawdza się kawa pochodząca z Kolumbii, Salwadoru i Kostaryki. Zmielenie powinno być raczej drobno zmielona. Zbyt grube zmielenie kawy spowoduje wodnisty napar.

biała filiżanka kawy na drewnianym stole, obok komputer- MacBook firmy Apple

Woda do naszego napoju powinna być świeża- taka która znajduje się ekspresie dłużej niż 48 godzin, nie nadaje się do przygotowania naparu. Nie uda nam się wówczas wydobyć charakterystycznych nut smakowych.

 

 

Dane do przyrządzenia, które podaje Narodowy Instytut Włoskiego Espresso:

Porcja zmielonej kawy: 7g (50-60 ziaren)
Temperatura wody parzenia: 88 C
Temperatura naparu w filiżance: 67
Czas parzenia: 25 sekund
Całkowita zawartość tłuszczu: 2mg/ml
Objętność naparu łącznie z pianką: 25 ml (5 łyżeczek)

Narodowy Instytut Włoskiego Espresso mówi też o tzw. „Zasadach 4 M”:

MISCELA- mieszanka ziaren najwyższej jakości
MACINATURA- właściwy stopień zmielenia ziaren
MANO- wprawna ręka i wiedza baristy
MACHINA- ekspres ciśnieniowy dobrej jakości

Wbrew pozorom espresso nie jest kawą w której znajdziemy największą ilość kofeiny- to kawa Cold Brew spełnia powyższe wymagania.

Espresso z crema na wierzchu na tle drewnianego stołu

Crema

Crema– czyli charakterystyczna pianka na powierzchni naszej kawy, jest wyznacznikiem perfekcyjności.
Jakie powinna spełnić wymagania?
– powinna być wysoka na 3-4 mm i utrzymać się kilka minut
– kolor wzorcowej pianki będzie miał kolor orzecha laskowego (połączonego ze złotym kolorem)

Po co podawana jest szklanka wody?

Woda ma służyć oczyszczeniu kubków smakowych przed skosztowaniem. Można także przepłukiwać ustawa wodą, między łykami kawy.

Ale espresso ma także swoje rodzaje:

ESPRESSO:
LUNGO- 2X więcej wody niż do klasycznego espresso (tak zwane przedłużone espresso)
RISTRETTO- 2X mniej wody niż klasycznego espresso (pije się tzw. jednym haustem)
CON PANNA- klasyczne espresso z bitą śmietaną na wierzchu
AMERICANO- gorąca woda + klasyczne espresso
AFFOGATO- porcja lodów + klasyczne esprssso
MACCHIATO- klasyczne espresso+ mleczna pianka
CORETTO- klasyczne espresso + alkohol (brandy, likier lub sambuca)