Czy można przygotować kawę bez ekspresu?
Jasne, że można!
Czym się charakteryzują tak zwane metody alternatywne zaparzania kawy?
Najczęściej wykorzystują one efekt przelewania wody przez drobinki kawy, bez zwiększonego ciśnienia. Tak jak w ekspresie przelewowym. Mówi się także, że to kawa parzona metodą pour-over.
Jakie przyrządy służą do zaparzania kawy metodami alternatywnymi?
Kawiarka– co prawda przygotujemy nią tylko i wyłącznie espresso, ale mimo to, zalicza się do metod alternatywnych, a nawet do „alternatywnych standardów”.
Koszt: około 30-200 zł (w zależności od firmy, czy kupujemy kawiarkę markową, czy najzwyklejszą i jak dużej pojemności oczekujemy- czy to ma być jedna kawa, czy 4-6 filiżanek z jednego naparu).
Dripper– nazwa pochodzi od słowa „drip” z ang. „przelewać”. Ta metoda przeznaczona jest dla osób, lubiących bogactwo aromatów. Do drippera przeznaczona jest kawa jasnopalona i o średniej grubości zmieleniu. Zaleca się, żeby na 6 g. zmielonej kawy, użyć około 100 ml. wody o temperaturze 88-95 stopni Celsjusza.
Koszt: 20-200 zł (do zrobienia kawy tej metodą potrzebujemy oczywiście dripera + filtrów, najzwyklejszy dripper plastikowy, można kupić już za 15 zł)
AeroPress- na rynku jest od 2005 roku. Zdecydowanie podbił serca hipsterów. Jest uniwersalny, można w nim zaparzyć praktycznie każdą kawę. Nieskończona liczba eksperymentów pobija zabawę.
Idealnie sprawdza się podczas podróży, jest mały i niezwykle poręczny. Jednakże ma ograniczoną pojemność, można na raz wycisnąć maksymlanie 200 ml. naparu, czyli niecały kubek. AeroPress działa niczym strzykawka, jest prosty w obsłudze.
Cena: 140-150 zł
Chemex- wizualnie przypomina szklany wazon z drewnianą końcówką. Sam kawy z Chemexa jest lekki i delikatny. Kawa ta zawiera dużo kofeiny, zdecydowanie więcej niż espresso (spowodowane jest to długim procesem parzenia, który trwa około 4:00 minut).
Koszt: około 200-260 zł za chemex + około 50 zł za 100 sztuk filtrów.
Oprócz tego, są inne metody parzenia kawy metodami alternatywnymi, które zdecydowanie są mało popularne i można je spotkać jedynie w specjalistycznych kawiarniach:
Syfon– urządzenie przypominające naczynie chemiczne, proces parzenia kawy jest długi, ale pozwala na wydobycie nawet najdrobniejszych aromatów smakowych
Cold Brew– kawa bardzo długo parzona, podawana zimna, często z kostkami lodu, zawiera najwięcej kofeiny, z tego względu, że jest też najdłużej parzona.
Osobiście zdecydowanie wolę kawę parzoną metodami alternatywnymi. A ty? Którą kawę wybierasz?