Alternatywy

Czy można przygotować kawę bez ekspresu?
Jasne, że można!

Czym się charakteryzują tak zwane metody alternatywne zaparzania kawy?

nalewanie kawy do szklanki z dzbanka na jasnym stole

Drip

Najczęściej wykorzystują one efekt przelewania wody przez drobinki kawy, bez zwiększonego ciśnienia. Tak jak w ekspresie przelewowym. Mówi się także, że to kawa parzona metodą pour-over.

Jakie przyrządy służą do zaparzania kawy metodami alternatywnymi?

Kawiarka– co prawda przygotujemy nią tylko i wyłącznie espresso, ale mimo to, zalicza się do metod alternatywnych, a nawet do „alternatywnych standardów”.

Koszt: około 30-200 zł (w zależności od firmy, czy kupujemy kawiarkę markową, czy najzwyklejszą i jak dużej pojemności oczekujemy- czy to ma być jedna kawa, czy 4-6 filiżanek z jednego naparu).

Dripper– nazwa pochodzi od słowa „drip” z ang. „przelewać”. Ta metoda przeznaczona jest dla osób, lubiących bogactwo aromatów. Do drippera przeznaczona jest kawa jasnopalona i o średniej grubości zmieleniu. Zaleca się, żeby na 6 g. zmielonej kawy, użyć około 100 ml. wody o temperaturze 88-95 stopni Celsjusza.

Koszt: 20-200 zł (do zrobienia kawy tej metodą potrzebujemy oczywiście dripera + filtrów, najzwyklejszy dripper plastikowy, można kupić już za 15 zł)

AeroPress- na rynku jest od 2005 roku. Zdecydowanie podbił serca hipsterów. Jest uniwersalny, można w nim zaparzyć praktycznie każdą kawę. Nieskończona liczba eksperymentów pobija zabawę.
Idealnie sprawdza się podczas podróży, jest mały i niezwykle poręczny. Jednakże ma ograniczoną pojemność, można na raz wycisnąć maksymlanie 200 ml. naparu, czyli niecały kubek. AeroPress działa niczym strzykawka, jest prosty w obsłudze.

Cena: 140-150 zł

Chemex- wizualnie przypomina szklany wazon z drewnianą końcówką. Sam kawy z Chemexa jest lekki i delikatny. Kawa ta zawiera dużo kofeiny, zdecydowanie więcej niż espresso (spowodowane jest to długim procesem parzenia, który trwa około 4:00 minut).

Koszt: około 200-260 zł za chemex + około 50 zł za 100 sztuk filtrów.

Oprócz tego, są inne metody parzenia kawy metodami alternatywnymi, które zdecydowanie są mało popularne i można je spotkać jedynie w specjalistycznych kawiarniach:

kawy parzone metodami alternatwynymiSyfon– urządzenie przypominające naczynie chemiczne, proces parzenia kawy jest długi, ale pozwala na wydobycie nawet najdrobniejszych aromatów smakowych

Cold Brew– kawa bardzo długo parzona, podawana zimna, często z kostkami lodu, zawiera najwięcej kofeiny, z tego względu, że jest też najdłużej parzona.

Osobiście zdecydowanie wolę kawę parzoną metodami alternatywnymi. A ty? Którą kawę wybierasz?