Drip- co to jest?
Drip to nic innego jak przelewowa metoda parzenia kawy. Często mówi się o nim jako o kawowej rewolucji, kawie pełnej smaku oraz slow coffee. Patrząc z technicznego punktu widzenia, drip to każde urządzenie, które wykorzystuje filtry i przelewanie wody przez zmielone ziarna, żeby zaparzyć kawę.
Ten rodzaj zaparzenia należy do tzw. alternatyw, o których pisałam tutaj.
Co jest nam potrzebne?
- Przede wszystkim drip– koniecznie musisz zakupić to małe urządzenie, cena waha się od 15 do nawet 100 zł. Wszystko zależy od materiału z jakiego drip jest wykonany. Najtańsze są plastikowe drippery, niczym się one nie różnią od tych porcelanowych czy ceramicznych, głównie chodzi tu o design.
- Filtry– około 10- 20 zł za 40 sztuk.
- Kawa– najlepszy smak uzyskamy, gdy użyjemy świeżo palone ziarna (takie, od których daty wypału, nie upłynęło więcej czasu niż 3 miesiące). Ziarna kawy powinny być średniej grubości. Zbyt małe sprawią, że woda będzie wolniej przepływała przez kawę, co niekorzystnie wpłynie na smak kawy. Zbyt grube mielenie spowoduje, że kawa będzie rozwodniona i niezbyt mocna. Ja zawsze wybieram opcję zmielenia kawy. Na ogół w sklepach internetowych konkretnych palarni, takich jak CoffeeLab czy LaCava, można dopisać w uwagach, że prosimy o zmielenie kawy pod dripa. Wtedy mamy pewność, że nasze ziarna są dobrze zmielone i nadają się już tylko do parzenia.
- Woda– bardzo istotne jest, by nie zalewać kawy wrzątkiem spowoduje to, że nasza kawa będzie gorzka. Optymalna temperatura to 88-95 stopni.
Co dalej?
Zaparzanie– czas zaparzania kawy powinien być nie dłuższy niż 3 minuty. Optymalne proporcje do zaparzania to 6 gram kawy na 100 ml. wody. Jednak zanim zaparzymy kawę, należy włożyć do dripera papierowy filtr i przelać go wodą ( by woda nie miała papierowego posmaku). Następnie- wsypujemy kawę, zalewamy nieco ponad wsypane ziarna i czekamy 30 sekund. Po co? Wtedy następuje preinfuzja, czyli drobinki kawy namaczają się i otwierają, niektórzy mówią, że kawa wówczas oddycha. Po upływie 30 sekund, zalewamy ponownie i potem po raz trzeci.
Warto eksperymentować! Nie raz ilość powtórzeń zalewania kawy ma ogromny wpływ na smak otrzymanego napoju.
A tu, na moim Instagramie, znajdziecie krótki poradnik, jak przygotować właśnie dripa!
Miłego oglądania!
https://www.instagram.com/tv/CO-sNwQHbcp/