Bardzo często mówi się o zasadach savoir-vivre w odniesieniu do posiłków, restauracji czy obiadów rodzinnych. Wbrew pozorom, te zasady ułatwiają nam życie, bo normują, jak należy się zachowywać w rozmaitych sytuacjach, tak by każdy czuł się dobrze
i by nie sprawiać dyskomfortu gościom.
A jak jest w przypadku kawy? Czy kawa też ma swoje zasady?
Oczywiście! Odpowiednio podany napój pozwoli nam zrobić wrażenie na gościach!
Jak więc być dobrym gospodarzem i jaką kawę zaproponować?
Jeśli chcemy być dobrze zapamiętani, niedopuszczalne jest podanie kawy rozpuszczalnej (chyba, że na życzenie gościa). Najlepiej podać zwykłą przyrządzoną arabikę, lub mieszankę arabiki z robustą (dodanie robusty do arabiki powoduje, że możemy uzyskać gęstszą cremę w espresso).
Kawę najlepiej przyrządzić w ekspresie, ewentualnie w kawiarce. Warto zapytać gości o preferencje co do mocy kawy. Dodatkowo, kawa powinna być świeżo zmielona. Dobrze jest się zaopatrzyć więc w młynek z żarnowymi ostrzami, lub kupić kawę mieloną (pamiętajmy, że dobra i świeża kawa, to taka, od której daty wypału, nie upłynęła data dłuższa niż 3 miesiące). Świeża kawa będzie miała intensywny i bardzo smaczny aromat.
Kiedy podać kawę?
Jeśli goście przyszli do nas na obiad lub kolację- kawę podajemy na samym końcu. Po posiłku proponujemy gościom deser, dopiero później serwujemy kawę. Dobrym zwyczajem jest też serwowanie kawy w innym pomieszczeniu niż spożywało się posiłki.
Kawę powinniśmy najpierw podać gościom- najpierw kobietom, zaczynając od osób najstarszych. Na końcu kawę otrzymuje gospodyni, potem gospodarz.
W czym i jak podawać kawę?
Kawę serwujemy w szklankach lub filiżankach, które są w stanie utrzymać temperaturę napoju przez kilkanaście minut. Naczynie na kawę warto postawić na spodeczku- ładnie się to prezentuje i nie wprawia gościa w zakłopotanie spowodowane tym, co zrobić z łyżeczką do kawy. Kawę powinniśmy podawać z prawej strony gościa, prawą ręką. Pamiętajmy, że mleko do kawy powinno znajdować się w osobnym naczyniu. Nie powinno podawać się zimnego mleka do kawy.
Co do kawy?
Kawa i ciasteczka to połączenie idealne. Niestety, czasem jednak ten zestaw nie pasuje, szczególnie słodkie ciasta z kremem, przytłaczają aromaty kawy, są zbyt ciężkie. Dlatego klasycznym i bezpiecznym dodatkiem jest herbatnik korzenny lub kakaowy, gorzka czekolada, ciasteczka maślane.
W przypadku gdy podajemy kawę mrożoną z bitą śmietaną- ciasteczka są tu zbędne.
Jak pić kawę?
Łyżeczka powinna nam służyć tylko do wymieszania cukru, czy warstw w latte macchiato. Próbowanie i jedzenie mlecznej pianki za pomocą łyżeczki jest mocnym nietaktem. Samo mieszanie kawy powinno być ciche, nie powinno się dzwonić łyżeczką o ścianki kubka. Ważne jest też, że maczanie ciasteczek w kawie również nie jest zbyt kulturalne.